Yakın zamanda Gönderiler

SON HABERLER

Zakir KAYA :Dünya Klasikleri Listesi

 


Zaman zaman siz de kitapların nasıl klasik olup dünya çapında ses getiren eserlere dönüştüğünü merak etmişsinizdir. Klasikler seçilen türün en iyilerinden biridir. Sanatsal anlamda türü, en uç noktaya taşırlar. Klasik kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır.

TDK’nin birinci sırada verdiği anlamı ise şöyledir. “Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser.” Yani dünya klasikleri, ifadesi; üzerinden yıllar geçse de okunmaya ve beğenilmeye devam eden ve türün en iyi örnekleri arasında yer alan başarılı romanları ifade etmek için kullanılır. Dünya klasiği bir kitap yazmanın belirli bir formülü yoktur. Kitabın kalitesi, yazarı, dönemi, okuyucusu derken bütünsel bir kaynaşmanın bahşettiği bir evrensel getiridir. Eğer dünya klasiği bir kitap yazmanın belirli kuralları, net bir çerçevesi olsaydı seri üretimine çoktan geçilmişti. Oysa her klasik eşsizdir ve kendi türlerinin emsalsiz örnekleri olarak kabul edilir.

Eski zamanda yazılmış olsalar da her zaman geçerli olan değerleri içlerinde barındırırlar. Klasik eser olmuş kitaplar; dünya çapında tanınmış en ünlü, en başarılı ve herkesçe kabul görmüş yazarlar tarafından kaleme alınmıştır. Ve dünya klasikleri ifadesini en iyi yansıtan başka bir ifade ise şöyledir. Zamana meydan okuyan eserler. Bunun nedeni ise çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış olmalarıdır.


AHMEDE XANİ MEMU ZİN 

https://agrianewshaber.blogspot.com/2021/05/zakir-kaya-mem-u-zin.html

Dünya Klasikleri Kitapları

Günümüze kadar ulaşmayı başaran birçok dünya klasiği bulunmaktadır. Farklı internet sayfalarında değişkenlik gösteren sıralamalarda dünya klasiği olayı başarmış roman isimlerine ulaşmanız mümkün. İşte adını sıklıkla duymuş olduğunuz 25 klasik eser. Aşağıdaki sıralama bir derecelendirme amacı gütmeden hazırlanmıştır.

  • Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski
  • Sefiller – Victor Hugo
  • Anna Karenina – Lev Tolstoy
  • Vadideki Zambak – Honoré de Balzac
  • Notre Dame'ın Kamburu – Victor Hugo
  • Aşk ve Gurur – Jane Austen
  • İlahi Komedya – Dante Alighieri
  • Romeo ve Juliet – William Shakespeare
  • Genç Werther’in Acıları – Johann Wolfgang Von Goethe
  • Gazap Üzümleri – John Steinbeck
  • Babalar ve Oğullar – Ivan Turgenyev
  • Ana – Maksim Gorki
  • Madame Bovary – Gustave Flaubert
  • İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
  • Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski
  • Savaş ve Barış – Lev Tolstoy
  • Uğultulu Tepeler – Emily Brontë
  • Ölü Canlar – Nikolay Vasilyeviç Gogol
  • Kırmızı ve Siyah – Stendhal
  • Üç Silahşörler – Alexandre Dumas
  • Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez
  • Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf
  • Bülbülü Öldürmek, Harper Lee
  • Yabancı, Albert Camus
  • Büyük Umutlar, Charles Dickens

Dünya Klasikleri Listesi İçinde Popüler 5 Kitap

Suç ve Ceza: Rus edebiyatının en önemli roman yazarlarından biri hiç kuşkusuz Dostoyevski’dir. Yazdığı hemen her kitap da sadece ülkesinde değil, dünya çapında üne kavuşmuştur. Suç ve Ceza, yazarın en önemli yapıtlarından biridir ve aynı zamanda, en çok okunan dünya klasikler listesi içinde popüler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendinizi sorgulamanızı sağlayan kitap, olaylara bakış açınıza da farklılık kazandırıyor. İlk olarak 1866 yılında basılan kitabın, hala büyük ilgi ve beğeniyle okunduğunu söyleyebiliriz.

Sefiller: Fransız yazar Victor Hugo romantik akımın temsilcilerindendir. Dünya klasikleri listesi içinde popüler olan Sefiller kitabı, ilk olarak 1862 yılında basıldı. Kitap öyle başarılı bir dille yazılmış ki okurken kahramanları dibinizde hissedebilirsiniz. En çok okunan dünya klasiklerinden biri olan Sefiller, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim öğrencilerine tavsiye ettiği 100 Temel Eser listesinde de bulunuyor. İşlediği değerler neticesinde insanın elindeki şeylerin kıymetini daha iyi bilmesi gerektiğini kanıtlayan bir eser.

Anna Karenina: Rus yazar Tolstoy tarafından kaleme alınan  Anna Karenina, 1877 yılında basıldı. dünya klasikleri listesinde popüler olan bu roman; kurgu, üslup ve akıcılık açısından şaheser niteliğinde olarak görülüyor. Kitap bir aşk hikayesini anlatıyor. Olayın kahramanlarına karşı hissettiğiniz duygular sürekli değişiyor. Oldukça kalın olmasına rağmen, kitabın nasıl bittiğini dahi anlamadan sona geliyorsunuz.

Vadideki Zambak: MEB’in 100 Temel Eser listesinde yer alan Vadideki Zambak, o dönemin koşullarını bire bir yaşayacağınız harika bir klasik. Başarılı betimlemeleriyle ünlü olan Honoré de Balzac’ın, 1835 yılında yazdığı Vadideki Zambak, zor bir çocukluk geçiren Felix‘in büyük bir tutkuyla bağlı olduğu aşkını anlatıyor. Kitap başlarda süslü anlatımıyla okuyucuyu yorabilir fakat sonlara doğru sürükleyiciliğinin arttığına emin olabilirsiniz.

Gazap Üzümleri: Pulitzer Ödülü‘ne layık görülen Gazap Üzümleri, İngiliz yazar John Steinbeck tarafından 1939 yılında yazılan dünya klasikleri listesi içinde popüler bir kitap. Bu roman konu olarak, Amerika’da yaşanan ekonomik buhranı ve kriz dönemlerini anlatıyor. Kitapta, açlıkla mücadele eden evlerini terk etmelerine rağmen ayakta kalma savaşı yaşayan bir ailenin dramı anlatılıyor. Filmi de yapılmış olan kitabın son derece sürükleyici ve anlaşılır bir dili var. Üstelik yüreğinizin en derin yerlerine dokunacak kadar etkileyici şekilde kaleme alınmış bir roman.

Klasik Kitapların Özellikleri

  • Her dönemde geçerlilik, fikri derinlik, özgün mesaj, medeniyetinin ruhunu yansıtması
  • Geniş temsil gücü, yenilikçilik, evrensel onay ve yaygınlığa sahiptir. 
  • Kendi türünün en iyisi olarak görülür ve onu ileri noktaya taşır.
  • Zamana karşı direnebilirler ve her durumda değer taşımayı sürdürürler.
  • Hem biriciktirler hem de herkes tarafından onaylanırlar. 
  • İleri, seçkin, kalıcı ve her zaman geçerli olan değerler üretirler. 
  • Gösterdikleri yol yöntem sayesinde her zaman takipçiler, taklitçiler yaratırlar. Onların bu etkisi yıllarca sürecek nitelik taşır.
  • Tüm insanlığın aklını, duygularını zenginleştiren tanımlamalar getirir ve tanımlanamaz duyguları bilinir kılarlar. Ve böylece bireylerin kişisel gelişim evrelerinde yadsınamaz bir etki sağlarlar.
  • Tüm klasikler kendi zamanlarında çığır açmıştır.
  • Klasikler yenilikçi olmakla birlikte, aynı zamanda geleneği en iyi yorumlayanlardır. 

Klasik Eserler Hakkında Yıkılması Gereken Ön Yargılar

Klasik eserler hakkındaki bilinçsiz ön yargı neticesinde bir kesimin kitap okumaktan soğumuş olması muhtemeldir. Siz de hayatınızda klasikleri okuyamıyorum diyen kişilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Belki de siz de klasik eserlere karşı mesafeli kişilerden birisiniz. Öyleyse muhtemelen yanlış zamanda ve zorla klasik bir eser okumaya itilmiş olabilirsiniz. Bu yazıyı okuduğunuza göre klasik eserle üzerine ön yargılarınızı içten içe kırmak istediğinizi varsayabiliriz. İşte klasik eserler ile aranızdaki buz dağlarını eritebileceğini düşündüğüm birkaç klişe düşünce.

Klasik eserler çok sıkıcı: Klasik eser okumakta direnenlerin sarf ettiği en yaygın cümle budur. Aslında çok az klasik eser için sıkıcı olduğu söylenebilir ki bu da o eseri okuyan belli bir kitle üzerinde yapılacak araştırma üzerine kabul edilebilir bir sonuçtur. Eğer size sıkıcı gelen bir klasik eser okuyorsanız sorunu kitapta aramaktan vazgeçin. Bir dünya klasiğini sıkıcıyış gibi gösteren en büyük etmen; çeviridir. Klasik kitapların çevirilerinin esere olan etkisinin oldukça fazla olduğu bir gerçek.  Bu nedenle iyi çeviri yapan yayın evlerine öncelik vererek yeniden klasik eser okumayı denemelisiniz.

Klasik eserler ağır: Burada kitap okumanın da bir yolu yordamı olduğunu söylemek gerek. Çünkü bir kitabı ağır yapan kitap okuma alışkanlığımızla ilgilidir. Onları bizler için ağır gibi gösteren şey yanlış yapılan tercihlerdir. Kitapların, okurun seviyesine göre seçilmesi gerekir. Aksi halde kitap okuma alışkanlığına yeni başlayan birinin en özel dünya klasiğini okuması o kişide istenen sonuçları vermeyecektir. Seviye seviye ilerlemek sizi bu klişeden kurtarabilir. Tabii bazı kitapların yazıldığı döneme göre dilinin ağır olduğunu da söyleyebiliriz. 

Klasik eserler çok kalın: Çoğunluğun kalın kitap okunmaz gibi bir ön yargıyı bağrına basarak yaşadığı bir gerçek. Hatta eser klasik ve kalın bir kitapsa kimileri için okumamak için geçerli bir neden. Aslında kalın kitabı okumaktan insanları alı koyan en güçlü ve üzeri örtülen etmen; üşengeçlik. Bu yaklaşımdan vazgeçer ve gerçekten haz almak adına klasik eser okumaya kararlı olursanız; kalın klasiklerin aslında hiç bitmeme dileğiyle okunan kitaplar olduğunu fark edebilirsiniz.

Dünya Klasikleri Ne Demek?

Klasik kelimesinin birden fazla anlamı bulunur. TDK, klasik kelimesini; üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen eser, şeklinde tanılar. Buradan yola çıkarak klasik eserler için; üzerinden yıllar geçse de okunmaya ve beğenilmeye devam eden ve türün en iyi örnekleri arasında yer alan başarılı romanlar diyebiliriz.

Klasikler Listesin İçinde Yer Alan Kitapların En Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Kendi türünün öncüsüdür ve onu ileri noktaya taşır. Zamana meydan okur. Hem kendi döneminde hem sonraki dönemlerde kabul gören değerlere ve evrensel onaya sahiptir.

Klasik Eserler Okunması Zor Kitaplar Mıdır?

Klişe ön yargılar kırıldığında klasik eserler okumak oldukça keyifli bir yolculuktur. Kitapların kalınlığını gözünüzde büyütmeyip kitap çevirisini iyi yapan yayın evlerine dikkat ederek aldığınız kitaplar, sizi klasik eserlerle barıştırabilir. Klasik eserler her okuyuşta size yeni değerler katacak kitaplardır.

Hiç yorum yok