Bilim insanları Afrika kıtasının derinliklerinde “nabız atışı” gibi davranan erimiş manto dalgaları keşfetti. Bu jeolojik hareketin milyonlarca yıl içinde kıtanın ikiye bölünmesine ve yeni bir okyanusun oluşmasına yol açabileceği belirtiliyor. Southampton Üniversitesi’nden yer bilimciler, Etiyopya’daki Afar bölgesi ve Ana Etiyopya Rift Sistemi’nden topladıkları 130’dan fazla volkanik kaya örneği üzerinde yaptıkları analizlerde, manto tabakasının derinliklerinde yukarı doğru yükselen nabız benzeri erimiş kaya dalgaları keşfetti. Araştırma ekibinin lideri Dr. Emma Watts, “Manto tabakası durağan değil, atıyor. Bu nabızlar, farklı kimyasal imzalar taşıyor ve tektonik plakalar tarafından yönlendiriliyor” diyerek bulguların önemine dikkat çekti. KITA İKİYE BÖLÜNEBİLİR Bilim insanları bu hareketlerin, Afrika kıtasının doğusunda, Etiyopya’daki rift bölgelerinde plakaların birbirinden uzaklaşmasına neden olduğunu ve bu sürecin sonunda kıtanın ikiye ayrılacağını öngörüyor. Bu kıtasal ...
Uzaydan gelen en büyük Mars kayası, çarşamba günü dünyaca ünlü Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. "NWA 16788" adı verilen bu nadir göktaşının 4 milyon dolara kadar alıcı bulması bekleniyor. Mars yüzeyine çarpan büyük bir asteroidin etkisiyle gezegenden koparak uzaya savrulan bu devasa kaya, yaklaşık 225 milyon kilometre yol kat ettikten sonra Dünya atmosferine girerek Sahra Çölü’ne düştü. Keşif, 16 Kasım 2023’te Nijer’in ücra Agadez bölgesinde bir göktaşı avcısı tarafından yapıldı. Sotheby’s, "NWA 16788" in Dünya’da şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük Mars kökenli meteorit olduğunu açıkladı. 24,67 kilogram ağırlığındaki bu taş, bilinen tüm Mars göktaşlarının toplam ağırlığının yaklaşık yüzde 6,5’ini oluşturuyor. Dünya genelinde tespit edilen 77 binden fazla göktaşı arasında yalnızca 400’ü Mars kökenli. Meteorun yüzeyini kaplayan kızıl kahverengi füzyon kabuğu, ona ayırt edici bir Mars tonu veriyor. Ayrıca, Dünya atmosferine girerken oluşan çukurumsu i...
Enerji krizi yaşanan bu dönemlerde temiz enerjinin kaynağı tahmin edilmeyen bir yerde. Bilim insanları havayı elektriğe çevirebilen yeni bir enzim keşfetti. Abone Ol Avustralyalı bilim insanları havayı enerjiye çeviren yeni bir enzim keşfetti. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu enzim, atmosferdeki düşük miktardaki hidrojeni elektrik akımı oluşturmak için kullanıyor. Bu bulgu, kelimenin tam anlamıyla havadan enerji üreten cihazlar yaratmanın yolunu açıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarının seçeneğini artırıyor. HAVADAN ELEKTRİK ÜRETMEK GERÇEK OLDU Donanımhaber'in aktardığı gibi Dr. Rhys Grinter liderliğinde Monash Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, toprak bakterisinden hidrojen tüketen bir enzim ürettiler ve analiz ettiler. Ekip tarafından yapılan çalışma, birçok bakterinin, besin yönünden fakir ortamlarda enerji kaynağı olarak atmosferdeki hidrojeni kullandığını gösterdi. Çalışmada yer alan Profesör Greening "Bakterilerin, Antarktika toprakları, volkanik kra...
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada M.Ö. 10 bin yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir yiyecek bulundu. Reçine ile kaplandığı için günümüze kadar bozulmadan geldiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin ’Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına’ benzerliğine dikkat çekti.
Kent merkezine 85 kilometre uzaklıktaki Mustafakemalpaşa ilçesinde toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada bulunan kaya resimleri ve mutfak malzemeleri heyecan yarattı. M.Ö. 10 bin yıllarından kaldığı tahmin edilen çanak çömlek yanında bulunan reçine ve kalsiyum karbonatla kaplı gıda ürünü uzmanların dikkatini çekti.
MUSTAFAKEMALPAŞA PEYNİR TATLISI MI?
Yapılan incelemede bozulmadan günümüze kadar gelen yiyeceğin yabani buğday, bitki kökü ve süte benzer bir madde ile yapıldığının kesinleştiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin Mustafakemalpaşa peynir tatlısına benzerlik gösterdiğini vurguladı. Mağarada bulunan eşyaların, özellikle beslenme ve mutfak kültürü ile ilgili bilinen tüm gerçeklerin yeniden yazılmasına neden olacağı tahmin ediliyor. Mustafakemalpaşa ilçesi, bugün sayısı azalmış olsa da halen bölgenin en büyük manda sayısına sahip. İlçeden adını alan Mustafakemalpaşa tatlısında bölgede sütten yapılan peynirler kullanıldığı için gerçek adı Mustafakemalpaşa peynir tatlısı olarak geçiyor.
HAYVANLARIN EVCİLLEŞTİRİLMESİ TARİF EDİLMİŞ
Yapılan ilk incelemelerde uzun yıllardır ışık görmemesine rağmen net şekilde belli olan mağara çizimlerinde manda ya da inek benzeri bir hayvanın avlandığı ve evcilleştirilmeye çalışıldığı tespit edildi. Mağara içinde bulunan ve kalsiyum karbonat nedeniyle yapısı bozulmadan günümüze kadar gelen çanak, çömlek ile kaşık, karıştırma ve keskin mutfak malzemeleri incelemeye alındı. Bölgenin koruma altına alınarak incelemelerin başladığı için önümüzdeki günlerde detaylı bilgi verileceğini açıklayan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, yapılan ilk incelemelerin kendilerini çok fazla heyecanlandırmaya yeterli olduğunu ifade etti.
BÖLGEDE, DÜNYANIN EN BÜYÜK FİL FOSİLİ PAŞA FİL BULUNMUŞTU
Eski adı Apolyon olan Ulubat Gölü'ne kıyısı bulunan Mustafakemalpaşa ilçesi, bölgenin en verimli tarım ve hayvancılık merkezi konumunda. İrili ufaklı yüzün üzerinde mağaranın bulunduğu ilçe, dev mermer yataklarına sahip. Mustafakemalpaşa ilçesi Paşalar mevkiinde uzun süredir süren kazı çalışmalarında dünyanın en büyük fil fosili bulunmuş, dev fil fosili literatüre Paşa Fil (GamphotheriumPaşalarensis) olarak geçmişti.
Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığında yürütülen çalışmalara uzun yıllardır İngiliz ve Finlandiyalı doğa tarih uzmanları ile Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri katılıyor. Mustafakemalpaşa ilçesini içine alan ve adına ’Gönen Çanağı’ denilen geniş düzlükte 15 milyon yıl geçmişe sahip fosiller yer alıyor. Bilim insanları, bölgedeki mermer yataklarındaki kalsiyum karbonatın ve reçine yönünden yoğun ormanların fosillerin sertleşmesi ve dayanıklılığın da önemli etken madde olduğunu belirtiyor.
Bursa'da tarihi baştan yazdıracak keşif! Binlerce yıl öncesinin Mustafakemalpaşa tatlısı...
Reviewed by Zakir KAYA
on
Temmuz 22, 2021
Rating: 5
Post Comment
Hiç yorum yok