Sürücü adayları için geçen yıl direksiyon sınavı için belirlenen 750 liralık ücret, bu yıl 1350 liraya yükseltildi. İkinci sınav harcı ise 2500 liradan 4000 liraya çıktı. 2025'e henüz girmeden başlayan zam yağmuru, yeni yılın ilk günlerinde sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2025 yılı için yapılan düzenleme ile direksiyon sınav ücretlerine büyük artışa gidildi Yeni tarifeye göre, 2024 yılında 750 TL olan direksiyon sınav ücreti, 2025’te 1350 TL’ye yükseldi. İlk sınavda başarısız olan adaylar için ikinci sınav ücreti ise 4000 TL olarak belirlendi. EK ÖDEME TALEP EDİLİYOR! Sürücü kursları, sınav harcını 2024’te ödeyip sınava girmeyen adaylardan yeni tarife üzerinden ek ödeme talep etmeye başladı. Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre ehliyet kursları, adaylara gönderdikleri bilgilendirme mesajlarında zamlı ücretin ödenmesi gerektiğini şu ifadelerle hatırlattı: "Sayın adaylarımız, yeni uygulamalı sınav kodu için belirlenen başarısız aday harç ücretleri 4000...
Avustralya'nın Queensland eyaletinde şimdiye kadar görülen en büyük dinozor fosili tespit edildi. Dinozorun büyüklüğünün neredeyse bir basketbol sahası kadar olduğunu belirten uzmanlar ağırlığının ise 67 ton olduğunu açıkladı. Bilim insanlarından çığır açacak bir keşif daha geldi. Avustralya'da ilk parçası 2007'de bulunan dinozor türünün kıtada şu ana kadar keşfedilen en büyük dinozor fosili olduğu ve dünyanın da en büyük türlerinden biri olduğu açıklandı. Dünya çapındaki en büyük 15 dinozor türü arasında yer aldığı da bildirilen dinozor fosilinin 92-96 milyon yıl önce yaşayan ve Titanozorlar olarak bilinen, bitki yiyen 'Australotitan cooperensis' türü olduğu ifade edildi. The Guardian'da yer alan habere göre yapılan kemik incelemelerinde dinozorun boyunun yaklaşık 30 metre yani neredeyse bir 'basketbol sahası kadar' olduğu belirtilirken hayvanın tahmini ağırlığı da 67 ton olarak açıklandı. Sadece bacak boyu uzunluğunun 5 ila 6,5 metre olduğu tespit ed...
Ömer Çelik, Adana Ulu Camii'nden 19 yıl önce restorasyon sırasında çalınan, 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'sinin ve 1 çini panonun Hollanda'dan çıktığını duyurdu. Sanat ve kültür varlıklarımızın çalınması çok büyük bir suç ve ahlaksızlıktır. Adana Ulu Camii'nden 19 yıl önce restorasyon sırasında çalınan, 500 yıllık 223 karo İznik çinisinden 2'si ve 1 çini pano, Hollanda'dan çıktı. Kurumlarımız ülkemizden çalınan varlıklarımızı çok sıkı şekilde takip ediyor ve Türkiye’ye getirilmesini temin ediyor. Kültür ve sanat varlıklarımızı dünyanın her yerinde takip eden yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Ülkemizden çalınan eserlerimizin geri alınması için yoğun mücadele veren herkesi tebrik ediyoruz. Pek çok varlığımız gibi Adana’daki muhteşem Ulu Camii’de kendi güzelliklerine yeniden kavuşacak...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Rus arkeolog Rudenko'nun 1949 yılında Altay Dağları eteklerinde bir mezardan çıkarttığı dünyanın en eski halısının Türklere ait olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tellioğlu, “Halının üzerinde kullanılan hayvan figürleri, süvari resimleri, süvari atlarının kuyruğunun bağlı olması, Hun gülü gibi motifler sanat tarihi açısından bu halının Türklere ait olduğunu gösteriyor" dedi. Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Hermitage Müzesi'nde sergilenen ve yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen, dünyanın en eski halısı Rus arkeolog C.I. Rudenko tarafından 1947-1949 yılları arasında yapılan çalışmayla Sibirya'daki Altay Dağları'nın eteklerinde 'Pazırık Kurganı' olarak da adlandırılan oda mezar içinde bulundu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu , Pazırık Kurganı'nda çıkan dünyanın en eski halısının Türklere ait olduğunu...
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada M.Ö. 10 bin yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir yiyecek bulundu. Reçine ile kaplandığı için günümüze kadar bozulmadan geldiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin ’Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına’ benzerliğine dikkat çekti.
Kent merkezine 85 kilometre uzaklıktaki Mustafakemalpaşa ilçesinde toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada bulunan kaya resimleri ve mutfak malzemeleri heyecan yarattı. M.Ö. 10 bin yıllarından kaldığı tahmin edilen çanak çömlek yanında bulunan reçine ve kalsiyum karbonatla kaplı gıda ürünü uzmanların dikkatini çekti.
MUSTAFAKEMALPAŞA PEYNİR TATLISI MI?
Yapılan incelemede bozulmadan günümüze kadar gelen yiyeceğin yabani buğday, bitki kökü ve süte benzer bir madde ile yapıldığının kesinleştiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin Mustafakemalpaşa peynir tatlısına benzerlik gösterdiğini vurguladı. Mağarada bulunan eşyaların, özellikle beslenme ve mutfak kültürü ile ilgili bilinen tüm gerçeklerin yeniden yazılmasına neden olacağı tahmin ediliyor. Mustafakemalpaşa ilçesi, bugün sayısı azalmış olsa da halen bölgenin en büyük manda sayısına sahip. İlçeden adını alan Mustafakemalpaşa tatlısında bölgede sütten yapılan peynirler kullanıldığı için gerçek adı Mustafakemalpaşa peynir tatlısı olarak geçiyor.
HAYVANLARIN EVCİLLEŞTİRİLMESİ TARİF EDİLMİŞ
Yapılan ilk incelemelerde uzun yıllardır ışık görmemesine rağmen net şekilde belli olan mağara çizimlerinde manda ya da inek benzeri bir hayvanın avlandığı ve evcilleştirilmeye çalışıldığı tespit edildi. Mağara içinde bulunan ve kalsiyum karbonat nedeniyle yapısı bozulmadan günümüze kadar gelen çanak, çömlek ile kaşık, karıştırma ve keskin mutfak malzemeleri incelemeye alındı. Bölgenin koruma altına alınarak incelemelerin başladığı için önümüzdeki günlerde detaylı bilgi verileceğini açıklayan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, yapılan ilk incelemelerin kendilerini çok fazla heyecanlandırmaya yeterli olduğunu ifade etti.
BÖLGEDE, DÜNYANIN EN BÜYÜK FİL FOSİLİ PAŞA FİL BULUNMUŞTU
Eski adı Apolyon olan Ulubat Gölü'ne kıyısı bulunan Mustafakemalpaşa ilçesi, bölgenin en verimli tarım ve hayvancılık merkezi konumunda. İrili ufaklı yüzün üzerinde mağaranın bulunduğu ilçe, dev mermer yataklarına sahip. Mustafakemalpaşa ilçesi Paşalar mevkiinde uzun süredir süren kazı çalışmalarında dünyanın en büyük fil fosili bulunmuş, dev fil fosili literatüre Paşa Fil (GamphotheriumPaşalarensis) olarak geçmişti.
Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığında yürütülen çalışmalara uzun yıllardır İngiliz ve Finlandiyalı doğa tarih uzmanları ile Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri katılıyor. Mustafakemalpaşa ilçesini içine alan ve adına ’Gönen Çanağı’ denilen geniş düzlükte 15 milyon yıl geçmişe sahip fosiller yer alıyor. Bilim insanları, bölgedeki mermer yataklarındaki kalsiyum karbonatın ve reçine yönünden yoğun ormanların fosillerin sertleşmesi ve dayanıklılığın da önemli etken madde olduğunu belirtiyor.
Bursa'da tarihi baştan yazdıracak keşif! Binlerce yıl öncesinin Mustafakemalpaşa tatlısı...
Reviewed by Zakir KAYA
on
Temmuz 22, 2021
Rating: 5
Hiç yorum yok