Yakın zamanda Gönderiler

SON HABERLER

Tinsel ve fiziksel yolculuklar


Harold Fry’ın Beklenmedik YolculuÄŸu, Tanrının UnuttuÄŸu Yer ve Görevimiz Tehlike 7: Ölümcül HesaplaÅŸma gösterime girdi.

Tinsel ve fiziksel yolculuklar
Abone Olgoogle-news

Ä°ngiltere’nin sıradan küçük bir kentinde yaÅŸayan 73 yaşındaki emekli Harold, monoton günlerini nasıl dolduracağını bilemez. Bir gün aynı bira fabrikasında çalıştığı Queenie’den bir mektup alır, yaÅŸlı kadın kanserdir. Queenie’yi ziyaret etmeye karar veren Harold, güneyden kuzeye doÄŸru 800 kilometre yürüyecektir.

Rachel Joyce’un çok satışlı Harold Fry’ın Beklenmedik YolculuÄŸu adlı kitabından kadın yönetmen Hettie MacDonald’ın sinemaya uyarladığı, kadın görüntü yönetmeni Kate McCullough’un çektiÄŸi, kadın yapımcıların finanse ettiÄŸi dramatik komedi, kadın duyarlığı taşıyan yetkin bir çalışma. YaÅŸamında hiçbir ÅŸey yapmadığını düşünen Harold’a bu tinsel ve fiziksel yolculuk çok iyi gelir, onu özgürleÅŸtirir, mantığından çok inancı ona yol gösterir. 

Diyaloglar çok etkileyicidir, film ince ayrıntılarla doludur. Salt Ä°ngilizlere özgü mizahla yüklü, derin bir mesaj ileten, bir durumu dramatize etmekten öte yaÅŸamı olduÄŸu gibi algılayan Harold’un yol boyu tanıştığı kiÅŸilerin, yol arkadaÅŸlarının, karısı Maureen, komÅŸusu Rex’in tutumları filme enerji, canlılık, espri katar. Queenie’ye doÄŸru yürüyen Harold’la birlikte yol boyunca güleriz, aÄŸlarız, duygulanırız, düşünürüz.

Karakterlerin her birinin özel bir öyküsü vardır. Hepsi mutlu olmak, sevilmek, fark edilmek, yararlı olmak ister. Son Otobüs’te (2021) Tom (Timothy Spall) karısının küllerini serpmek için tıpkı Harold gibi güneyden kuzeye doÄŸru uzun bir yolculuÄŸa çıkar. Hem Harold hem de Tom sonunda huzuru bulurlar. Umut, yaÅŸlılık, piÅŸmanlıklar, özgürlük, kefaret temalarını tartışan filmde Jim Broadbent, Penelope Wilton, Linda Bassett, Earl Cave oynuyor. 

DOĞA HEP GÜÇLÜDÜR

Carl Dreyer’in Ordet (1955) ile Werner Herzog’un Aguirre: Tanrının Gazabı (1970) filmlerini anımsatan Tanrının UnuttuÄŸu Yer’de yönetmen Hlynur Palmason, 19. yüzyılın sonunda Danimarka’nın sömürgesi Ä°zlanda’ya giden rahip Lucas’ın yolculuÄŸunu anlatıyor. Danimarka kilisesi tarafından kilise kurmakla görevlendirilen Lucas’a Danca bilmeyen Ä°zlandalı Ragnar rehberlik eder.

Ä°zlanda manzaralarının görkemi, doÄŸanın sertliÄŸi, güzelliÄŸi, tehlikesi, dünyanın enginliÄŸine karşın insanın küçüklüğü, bedenin zayıflığına karşın tinselliÄŸin saÄŸlamlığı, insanın kısa varoluÅŸuna karşın doÄŸanın sonsuzluÄŸu karşısında rahibin misyonerlik görevi kâbusa dönüşür. Lucas varoluşçu, tinsel bir kriz yaÅŸar, baskın konumuna karşın ülkenin derinliÄŸine saplanır, çevresini evcilleÅŸtiremez. Ateist Ragnar’la çekiÅŸir, giderek inancını yitirmeye baÅŸlar. 

Film süresince insan olmadan doÄŸanın ne denli mükemmel olduÄŸunu ayrımsarız. Filmin estetiÄŸini eski fotoÄŸraflarla bütünleÅŸtiren, 1:33 çerçeve formatı kullanan kadın görüntü yönetmeni Maria von Hausswolff’un benzersiz kadrajları, uzun plan sekansları, sabit görüntüleri, panoramikleri çok baÅŸarılıdır. Atlar, nalların sesi, rüzgârın uÄŸultusu, nehrin akışı, yanardaÄŸ, lavlar, köpeÄŸin, kuÅŸların sesi izleyiciyi doÄŸanın içine taşır. Yeniden doÄŸmak ya da yok olmak için her ÅŸey birbirine karışır, baÅŸkalaşır, dönüşür. DoÄŸa-insan iliÅŸkisi, inanç, varoluÅŸ, yaÅŸamda kalma, sömürgeciliÄŸi sorgulayan dramda Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson oynuyor. Ragnar’ın Ä°zlanda çoban köpeÄŸi Cannes Film Festivali’nde palmdog (en iyi köpek oyuncu) ödülünü aldı.

ETHAN HUNT YAPAY ZEKÂYA KARŞI

BrIan de Palma’nın ilk Görevimiz Tehlikesi’nden (1996) 27 yıl sonra Görevimiz Tehlike 7: Ölümcül HesaplaÅŸma 1. Bölüm vizyonda. Dune, Avatar gibi aksiyon-casus-gerilimi ikiye bölen Christopher McQuarrie, De Palma’yı selamlayarak Rus denizaltısı, video kulüp, Åžark Ekspresi sahneleriyle 1990’lara gönderme yapar. Yeni karakter Grace ile Ethan’ın kelepçeyle kaçışları direkt Alfred Hitchcock’un 39. Basamak filminden alınmıştır. Grace, Ethan’ın diÅŸi versiyonudur. Ethan ve “Ä°mkânsız Görev Gücü” bu kez her yerde ve hiçbir yerde olmayan “Varlık” adlı yapay zekâyla karşı karşıyadır. GerçeÄŸi çarpıtan dijital parazit yerküreye hükmedecek yeni bir süper devletin eline geçerse dünyanın sonu geldi demektir. “Senin yaÅŸamın benimkinden daha önemlidir” diyen Ethan, Luther’in “Görev hepimizden daha önemli” sözünü kabul etmez.

61 yaşındaki Tom Cruise yine dublör kullanmadan tehlikeli aksiyon sahnelerinde oynar. Harrison Ford’u rol model alan Cruise’ın trendeki aksiyon sahneleri soluk kesicidir. Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Rebecca Fergusson, Simon Pegg’in yer aldığı dev prodüksiyon aksiyon severleri çok mutlu edecek. 

Hiç yorum yok