*Sana söz getiren, senden de söz götürür. Babasına ve annesine itaatli olan, evladını kendisine itaatli bulur.
*Ey aziz ! Konuşursan doğru konuş. Doğruluk keramettir. Yalan aşağılıktır. Kurtuluş doğruluktadır. Yalancı ve hileci şeytandır. Lâkin görünüşte insandır. Yalan söyleyen kimseden hayır umulmaz.
*Boş laflar ve şakalar zarara yol açar ; ömrü boşa geçirmektir. Gıybet ve koğuculuktan sakın ki, bunlar insanı halktan ve Haktan uzak ederler.
*Dil insanın terazisidir, âlim ve cahili ayırıcıdır. Mü’min insaf etmeyene insafla gider. Ahlâkı güzel olan yumuşak söyler. Çok selâm ve tatlı dil sevgiye sebeptir.
*Büyüklerin yolu güzel sözlü olmak ve açık selâm vermektir. Dili tatlı olanın dostu çok olur. Sözü tatlı olanın muhabbeti (faydalıdır) lazımdır.
*Allah’ı tanıyan kişi (hatasından dolayı) insanlardan özür diler. Özür dileyenin özrünü kabul eyle. Sana eziyet edeni affedip tatlı ve yumuşak söyle. Elinden geldiği kadar kusurları effet, ayıpları görmezden gel. Af ihsanların en güzelidir.
*İyilik yapanla kötülük yapanı bir tutma. İyilik edeni duadan unutma. İyiliği unutup kusuru saklayan dost değil, düşmandır. Dostunun hatasına dayanamayan ölüm hastalığında yalnız kalır.
*Dostun, gözün gibi olan insandır. İyi arkadaş hayatın süsü ve belada yardımcındır. Güzel görüşmekle arkadaşlık devam eder.
*Mü’min uysal ve yumuşak huylu olur, emin ve güvenilir olur. İlim, yumuşak huyun esasıdır. İlmin başı, rıfk ve bilimdir. Bereket rıfk iledir. Hilmin başı, kızgınlığını yenmek ve tahammüldür.
*Hikmetin başı, insanlarla iyi geçinmektir. İnsanın rıfk ve cömertliği düşmanına kendini sevdirir. Hilmin zekâtı güzel idaredir. İlmin zekâtı zeki insanlara öğretmektir.
*İlmin süsü hilim ve rızadır. Hilmin süsü eziyete katlanmaktır. Kudretin süsü insaf adalettir. Nimetin süsü akraba ziyaretine gitmektir.
*Büyüklenmek telefin esasıdır. Kanaat kolaylığın özü, tamah fakirin felâketidir. Söz vermek öyle bir hastalıktır ki, şifası vefasıdır.
*Akıllı kimseye muhalefet etmek şiddetli tekdire (azarlamaya) girer. Ahmağa cevap vermemek en güzel cevaptır.
*İyi insan aza şükreder, köyü insan çoğu da beğenmez, kötüye kullanır.İyi insan verdiği sözü yerine getirir. Sözünü tutmayanı (ikaz ve) affeder.
*Hakka yaklaşmak yalvarmakladır. İnsanlara yaklaşmak ise onlardan bir şey istememekledir.
*Meşveret sana rahattır. İstişare rahmettir. Cimri ve korkakla meşveret etme. (Cesaret ve ümidini yitirirsin)
*İyi insan güzel hareketleri kendi üzerine borç bilir ve bunları yerine getirir. Başa kakıcı alçak insanlar ise geçmişte yaptıkları iyilikleri halk üzerinde bir borç bilip almaya çalışırlar.
*Mü’min, insanların eziyetlerine katlanır, ondan ise kimse incinmez. İyi insan namusunu malıyla, kötü insan malını namusu ile korur.
*Yardım et ki, yardım olunasın. Kötülük edene iyilik et ki, ona sahip olasın. Kendine razı olduğun sözü insanlara söyle.
*Senden büyüklere itaatli ve saygılı ol ki, senden küçükler seni saysınlar.
*En faydalı hazine gönüllerdeki sevgidir. Miskin Allah’ın gönderdiği insandır, ona birşey veren, onu gönderene vermiş olur ; vermeyen, gönderene vermemiş olur.
*Güzel ahlâkın en güzeli sana gelmeyene senin gitmendir, seni mahrum edene senin iyilik etmendir. Halkın sana ihtiyacı, Hakkın nimetinin revaç bulmasıdır.
*Malik olursan rıfkeyle, söz verirsen tut, iyilik yaparsan gizle. Başa kakıcıların yanında oruçlu ol.
*Sevginin sebebi cömertliktir. Cömertlik zenginliğe ve rahatlığa sebeptir. Cömertlik insanın süsüdür. Cömertlik efendilik olur.
*Şükür ile nimet artar. Tatlılıkla zorlar kolay olur. Herkese selam vermek güzel haslettir.
*Tevâzu ilmin meyvesidir. Tevazuun meyvesi yükselmektir. Kanaatin meyvesi azizliktir.
*Güzel huy her faziletin esasıdır. Güzel huy insana hayırlı arkadaştır. Güzel huy insana Hakkın nimetidir. Güzel huy insanı saadete götürür.
*İnsanlarla öyle ol ki, bir tarafa gitsen seni arzu eylesinler. Vefat edersen sana ağlayıp, senden söz etsinler.
*Ülfetin sebebi vefâdır. Ayrılığın sebebi ihtilaftır. Fakirliğin sebebi israftır. Gönüldeki sükûnet en güzel süstür.
*Malınla cömert, sırrınla cimri ol ki, mal veren aziz, sır veren zelildir. Seni öven belki boğazlar. Sana ayıbını söyleyen nasihat eder.
*İnsanlara eziyet etmeyene kimse düşman olmaz. Senin hakkında iyi düşünce besliyeni doğru (haklı) çıkar.
*İnsanlarla iyi geçinen selâmet bulur. Kızgınlığına hakim olan halimdir. Şehvetine sahip olan hakimdir. İnsanlarla iyi geçinenin ayıpları örtülür. Halkın ayıplarını arayanın ayıpları duyulur.
*Öğüdü kabul eden yüzkaralığından kurtulur. Sana teveccüh edene yardım etmen gerekir. Alime hürmet Hakkı tazimdir. İnsanlar için kuyu kazan kendi düşer içine.
*Küçük musibeti büyük sayan, daha büyüğüne tutulur. Halka ihsan eden, Haktan ihsan bulur.
*Senden razı olana teşekkür etmek onun rıza ve cömertliğini arttırır. Senden razı olmayana teşekkürün, ondan sana barış ve sevgiye sebep olur.
*İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a şükretmemiş olur. Yanında başkasına teşekkür eden, senden bir şey istemiş olur.
*İnsanlardan utanmayan Allah’tan haya etmemiş olur. Nâmahreme bakmayanın kalbi rahat olur.
*Sana söz getiren, senden de söz götürür. Babasına ve annesine itaatli olan, evladını kendisine itaatli bulur.
*Görmemezlikten gelmek gibi hilm, bilmemezlikten gelmek gibi akıl olmaz. Allah katında günah olanda, kullara itaat olmaz.
*Akıllı olana gerekir ki, doktorun hastaya söylediği gibi söylesin. O hiddet ve şiddet gösterdikçe bu yuuşak söylesin.
*Halkın beğenmediği işleri işleme ki, hakkında iftiraya başlamasınlar.
*Geçimli hanım iki rahatın biridir: Kadın reyhandır, kahraman değil, onu yük altına atma. Kadına yük olma. Geçimli hanım iki rahatın biridir.
*Sakın mecliste kimseden yüksekte oturma. Meclistekiler seni yükseğe oturtmadıkça sen yukarıda bulunma.
Ebubekir Kettani Sözleri
*Şehvet şeytanın yularıdır. Bu yuları şeytana kaptıran ona kul olur.
*İbâdet yetmiş iki bölümdür. Onların yetmiş biri Allahü teâlâdan hayâ etmek, diğeri de bütün iyiliklerdir.
*Bedeninle dünyâda, kalbinle âhirette ol.
*Allahü teâlânın yarattığı şeylere dalıp avunmak, kula bir cezâdır. Dünyâyı ve dünyâyı sevenlere yakın durmak, onlara güvenmek ise felâkettir.
*Nefsin arzuları, şeytanın taktığı bir yulardır. Kim, şeytanın o yularına takılırsa, doğruca onun yanına gider ve ona köle olur.
*Ya göründüğün gibi ol veya olduğun gibi görün.
*Zâhid; nefsi istediği halde dünyâdan yüz çeviren, Resûlullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem yolunda ve izinde yürüyen, gâyesi âhiret olan, cömert olup, Rabbine yönelendir.
*Allahü teâlânın, Arşın altında sabâ isimli bir rüzgârı vardır. Bu rüzgâr, seher vakti eser ve seher vakti gönülden tövbe ve istiğfâr edenlerin hallerini Allahü teâlâya götürür.
*İstigfâr, tövbedir. Tövbe, şu altı şeyi ihtivâ eder: Yaptığına pişman olmak. Bir daha günah işlemeyeceğine azmetmek. Kaçırdığı farzları yerine getirmek. Üzerinde olan hakları sâhiplerine vermek. Haramdan hâsıl olan vücuttaki fazlalıkları atmak. Bedene, günahın tadını tattığı gibi, ibâdet zevkini tattırmak.
*Allahü teâlâ, bir mümin kulunun dilini özür dilemek için açtığı zaman, peşinden de af ve mağfiret kapısını açar.
*Takvâ sâhibi; nefsinin isteklerine uymayan, İslâmiyetin emirlerine tam uyan, yakîn ile huzur bulan, tevekkül direğine dayanan kimsedir.
*Yakînin en faydalısı, Hak teâlâyı büyük görmek, O'ndan başkasını küçük görmek, korku ve ümidi kalbinde bir arada tutmaktır.
*Tövbe; kötü şeylerden tamâmen uzaklaşmak, Allahü teâlânın emirlerine yönelmek, sıkıntılara göğüs germek, nefsin arzularına karşı koymak, sıkıntılara sebât etmek, doğru yola kavuşmak, Allahü teâlânın dostluğuna ve yardımına mazhâr olmaktır.
*Medîne, Irak, Şam ve Kûfe âlimlerinin üzerinde birleştikleri husus şudur: Dünyâya düşkün olmamak, cömert olmak ve halka karşı samîmi davranmak, insanlara nasihat etmektir.
*Ameller, kulluk elbisesidir. Allahü teâlâ mahrûm ettiği kimselerden bu elbiseyi çıkarır. Kendisine yaklaştırmak istediği kimselere şefkat eder, devamlı bu elbise içinde kalmalarını nasîb eder.
*Bir müminin kalbini hoş tutmak, bana nâfile hac yapmaktan iyi gelir.
Eşref Ali Tehanevi Sözleri
*Bâtınî tevazûun meydana gelmesinde tevazu ehliyle beraberliğin büyük etkisi ve muazzam tesiri vardır.
*Namaz bedeni ibadettir. Zekât mali ibadettir. Huşu ve huzû bâtınî ibadettir.
Hiç yorum yok